Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|Bigbank paskolos verslui: lanksčios sąlygos ir optimalūs sprendimai

Bigbank paskolos verslui: lanksčios sąlygos ir optimalūs sprendimai

Bigbank Lietuvoje ilgai buvo pažįstamas kaip vartojimo paskolų bankas. Vis dėlto Europos specializuotų bankų lyderių gretose besirikiuojantis Bigbank jau kurį laiką intensyviai veikia ir verslo paskolų rinkoje, ypač – finansuodamas nekilnojamojo turto projektus. Siūlydamas lanksčias sąlygas, verslo paskolų rinkoje Bigbank sėkmingai konkuruoja su tradiciniais bankais.

Paskolų išdavimas: vyraujančios tendencijos

Paskolų suteikimo tendencijos linkusios keistis. Didele dalimi jas diktuoja ekonominiai ciklai, į kuriuos bankai reaguoja, stebėdami rinką. Pastebima, kad universalūs bankai vis mažiau lankstūs – paprastai jie laikosi griežto projektų vertinimo reglamento. Pavyzdžiui, reikalaujama, kad išankstiniai finansuojamo NT objekto pardavimai siektų bent 50% parduodamo ploto. Tuo tarpu Bigbank išsiskiria kreditavimo sąlygų lankstumu ir rizikas siekia neutralizuoti kitais būdais, pvz., geru užstatu ar aukštu pelningumu. Prireikus, šios priemonės leistų pardavimo kainai mažėti, o įkeisto turto likvidumui – didėti.

Iš esmės, bankai projektus vertina vis detaliau, labiau rezervuotai, prašo didelio kiekio informacijos. Ir tai pozityvu: toks požiūris į skolinimą yra atsakingas. Turint daugiau informacijos, galima giliau išanalizuoti projektą ir profesionaliau patarti įmonei, suteikti jos gyvavimui ar augimui palankesnes sąlygas. Banko ekspertai iš duomenų kartais gali pamatyti net daugiau, nei pats klientas, įžvelgti nenumatytų scenarijų – atlikti verslo konsultanto vaidmenį.

Kokių verslų vystymą finansuoja Bigbank?

Bigbank suteikia paskolas įvairaus dydžio įmonėms – nuo smulkių iki labai stambių. Tačiau fokusuojamės į vidutinio verslo finansavimą. Suteikiame daug paskolų NT vystymui, taip pat vis daugiau dėmesio skiriame apyvartinio kapitalo kreditams. Vidutinis paskolos dydis siekia apie 3 mln. eurų, vidutinis terminas – dveji metai. Esame finansavę ir stambesnius projektus, kurių paskolos vertė yra apie 5 mln. eurų. Siekiame portfelį diversifikuoti, nors kapitalo ribojimų ir neturime.

Griežtėjančios paskolų sąlygos verslui

Pastebima tendencija, kad verslams vis sunkiau gauti paskolas. Tam yra trys pagrindinės priežastys.

  1. Oligopolija bankų sektoriuje. Bankai siekia, kad augtų jų paskolų portfolio pelningumas, bet ne paskolų suma.
  2. Polinkis mažiau rizikuoti. Bankai mokosi iš kreditavimo klaidų, todėl griežčiau vertina kompanijų rodiklius, taiko kritiškus streso testus. Mažiau rizikuoti bankai linkę ir todėl, kad jų veiklą aktyviau prižiūri išorinės institucijos.
  3. Diversifikuoti bankų portfeliai. Bankai siekia paskolų portfelį paskirstyti taip, kad jo vienam sektoriui tektų ne daugiau kaip 15%. Jei vieno sektoriaus dalis portfelyje siekia 10-15%, bankas kurį laiką šio sektoriaus verslams paskolos nesuteiks arba suteiks finansavimą tik išimtiniais atvejais. Bigbank šios nuostatos nesilaiko, tačiau diversifikuoja portfelį taip, kad paskolos suma vienai įmonei neviršytų 5 mln. eurų.

Bigbank paskolos verslui: siūlomos sąlygos ir privalumai

Bigbank daugelis žino kaip vartojimo paskolų banką, tačiau tampame vis populiaresni ir verslo paskolų rinkoje. Mūsų išskirtinumas yra lankstumas. Įmonėms suteikiame finansavimą konkurencinga kaina, kuriai didžiausią įtaką turi rizikos dydis. Projektus vertiname racionaliai, siekiame surasti optimalius sprendimus, kaip suteikti paskolą, o ne jos neduoti. Lankstumas ir greiti sprendimai už rinkos kainą – taip patys matome Bigbank.

Žiūrint kompleksiškai, mūsų paskolų kainodara patrauklumu lenkia universalius bankus. Pavyzdžiui, iš NT projektų įprasta reikalauti išankstinių pardavimų, taip pat generalinės statybų rangos sutarties. Tuo tarpu Bigbank šių reikalavimų nekelia. Nors prisiimame daugiau rizikos, tačiau taip didiname vystomo NT projekto pelningumą: įprastai išankstiniams pardavimams taikoma 5–10% nuolaida, taip pat ne mažiau 5% pelno tenka rangovui. Todėl nereikalaujant išankstinių pardavimų, galima padėti projekto vystytojui sutaupyti iki 15%, kurie kompensuotų potencialius palūkanų skirtumus. Be to, Bigbank paskolas teikia tik su fiksuotomis palūkanomis.

Dar vienas pranašumas NT sektoriuje – paskolų išmokėjimas dalimis, pagal statybų ciklą, o palūkanas vystytojas moka nuo panaudotos kredito dalies. Projektui pasibaigus, įmonės įprastai grąžina kreditą operatyviai. Todėl net jei palūkanos didesnės, bendrai vertinant, skirtumas yra veikiau nedidelis. Be to, kiti bankai papildomai taiko nemažą įsipareigojimo mokestį, siekiantį iki 1/3 palūkanų dydžio, net jei kredito suma nėra pilnai išnaudota. Galiausiai, dar vienas Bigbank privalumas – tai galimybė įskaityti žemės sklypą kaip reikalaujamą nuosavą projekto dalį ir taip gauti didesnį kreditą.

Džiaugiamės, kad įvertinę mūsų pranašumus ir sąlygas, klientai pasirenka Bigbank savo finansiniu partneriu.