Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|Smulkaus verslo iššūkiai paskolų pasaulyje: kokie galimi sprendimai?

Smulkaus verslo iššūkiai paskolų pasaulyje: kokie galimi sprendimai?

Gauti paskolą verslui kartais sudėtinga ir stambioms įmonėms, o smulkus verslas susiduria su dar didesniais sunkumais. Visgi smulkių įmonių poreikiai niekur nedingsta – o esant paklausai, atsiranda ir daugiau galimybių gauti finansavimą. Kas labiausiai skatina smulkųjį verslą prašyti paskolos, su kokiais iššūkiais susiduriama, kokios galimos alternatyvos ir kaip sėkmingai pasiruošti paskolos prašymui?

Smulkaus verslo poreikiai

Yra trys pagrindiniai poreikiai, dėl kurių smulkus verslas prašo paskolos.

  1. Veiklos plėtra. Didesnė samda, lėšų rezervo auginimas, naujas pirkinių krepšelis – visa tai reikalauja papildomų išlaidų.
  2. Atsargų pirkimas. Tai aktualu, pvz., avalynės ar drabužių prekyba besiverčiančioms įmonėms. Joms aktualu, kad klientai turėtų didesnį pasirinkimą, o tam reikia įsigyti naujas kolekcijas, sudarinėti sutartis su tiekėjais.
  3. Vienetiniai projektai. Pavyzdžiui, įmonė įsigyja žemės sklypų, kad sukurtų infrastruktūrą ir vėliau juos pelningai parduotų.

Covid-19 pandemija taip pat neišvengiamai paveikė smulkųjį verslą ir sukėlė pavojų jo tęstinumui: nebegaunamos pajamos, nėra iš ko apmokėti einamųjų sąnaudų, atlyginimų, vykdyti įsipareigojimus tiekėjams. Todėl ypač populiari tapo ir apyvartinių lėšų paskola.

Tradicinių bankų keliami iššūkiai

Dabartinė situacija nė kiek nepalengvino smulkaus verslo iššūkio gauti paskolą. Konservatyviai žiūrintys į smulkiuosius verslininkus, tradiciniai bankai nenoriai suteikia finansavimą nedidelėms įmonėms. Taip yra, nes paklausa paskoloms – didžiulė, kredito gavimu domisi daugybė įvairaus dydžio įmonių. Kadangi skolinimo kapitalas turi „lubas“, bankai atsakingai renkasi, kam suteikti finansavimą. Šalia šių limitų, įtakos turi ir rizikos kriterijai. Taigi tradicinių bankų skolinimo politika – griežta ir pakankamai nelanksti.

Be to, net bankui sutikus duoti paskolą verslui, jos sąlygos dažnai neįkandamos arba itin nepalankios smulkiajam verslui. Pavyzdžiui, kreditas suteikiamas su didelėmis palūkanomis. Arba duodama suma yra mažesnė, nei įmonė prašo. Įtakos turi ir terminas: siekdamas lengviau grąžinti paskolą, klientas nori ilgesnio grąžinimo laikotarpio, pvz., 5 metų. Tačiau jei garantijų dėl ateities nėra, pvz., įmonė turi sutartis su tiekėjais tik dvejiems metams, bankas siūlo dvejų metų terminą.

Dar keletas verslus apsunkinančių sąlygų – papildomos užtikrinimo priemonės. Tai gali būti prašymas įkeisti kitą turimą turtą, gauti papildomą akcininko laidavimą ir pan. Tokios priemonės įmonėms paprastai nepriimtinos arba neįgyvendinamos.  

Bigbank: specializuotas bankas, išsiskiriantis lankstumu

Tokios alternatyvos kaip tarpusavio skolinimo platformos, individualūs investuotojai ar faktoringo įmonės gali finansavimą suteikti lengviau. Tačiau ir sumokėti už tai teks brangiau.

Vertinant rinkos žaidėjus, Bigbank atsiduria tarp tradicinių bankų ir alternatyvių skolintojų. Esame specializuotas paskolų bankas, suteikiantis finansavimą iki 5 milijonų eurų. Tai leidžia daug greičiau daryti sprendimus ir atliepti rinkos pokyčius.

2020 m. Bigbank plėtė kredito paslaugų spektrą – startavo įrangos ir automobilio lizingas su palūkanomis nuo 3,2%. Be to, keitėsi banko strategija – dabar Bigbank koncentruojasi į verslo paskolų augimą. O kapitalo kaštų sumažinimas leidžia turėti patrauklią kainodarą ir konkuruoti su universaliais bankais.

Jei įmonė negavo paskolos tradiciniame banke, yra tikimybė, kad ją suteiks Bigbank. Mes prisiimame daugiau rizikos ir nesekame įprastomis praktikomis – išsiskiriame lankstumu ir kompromisais. Neturime nuostatos dėl minimalaus įmonės veikimo laiko, atsižvelgiame ne tik į faktinius rezultatus, bet ir į pagrįstas prognozes.

Geras pasiruošimas – žingsnis link paskolos gavimo

Kad išaugtų tikimybė gauti paskolą, rekomenduojame atlikti „namų darbus“.

  1. Finansinės ataskaitos. Reikėtų parengti 2–3 metų (jei įmonė tiek veikia) finansines ataskaitas, įtraukti paskutiniojo ketvirčio duomenis, detaliai paminėti ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudas.
  2. Verslo modelis. Pasiruoškite trumpą įmonės verslo modelį: pristatykite įmonę, jos veiklą, nurodykite norimą paskolos dydį ir terminą, paskirtį ir planuojamą grąžinimo planą.

Banko specialistai šiuos duomenis išanalizuoja ir įvertina, ar įmonė yra patikima. Tuomet per 24 val. pateikiame pasiūlymą, sulaukiame įmonės atsakymo, ar sąlygos jai tinka, surenkame įrodymus dėl pateiktos informacijos ir suteikiame paskolą.

Įmonės, ieškančios patraukliausių pakolos sąlygų, gali plačiau pasidomėti ir „UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) lengvatomis. Pavyzdžiui, galima gauti iki 95% kompensaciją palūkanų išlaidoms pirmuosius trejus paskolos metus. Arba kredito užtikrinimui nepakankamai turto turintis verslas gali gauti valstybės garantiją – ši priemonė taip pat padeda paskolą gauti arba sumažinti jos kainą.